Anémie (chudokrevnost)

19.11.2014 08:54

 

    Příčinou je obecný nedostatek železa, kterého není dost v potravě, a zároveň špatná přisvojitelnost jeho jiných, chemických podob. Nejakutněji se nedostatek železa projevuje při tvorbě červených krvinek (hemoglobinu) čili krve. Použitelné formy železa nám nabízí pouze alternativní medicína.

    Nejlepším a nejdostupnějším prostředkem je kopřiva dvoudomá, užívá se šťáva z čerstvých zelených listů, ty se s trochou vody rozmixují, přecedí, užívá se 3 x denně kávová lžička po dobu 14 dnů. Šťávu je třeba uložit do chladničky a nedělat zásobu na více než 3 - 4 dny. V období, kdy není čerstvá kopřiva k dispozici, můžeme použít alespoň kopřivový čaj, asi 3 šálky denně na lačno. Pro zvýšení počtu červených krvinek je možné použít i víno z ořechových listů, chmelový extrakt, šťávu z červené řepy (nejlépe s příměsí šťávy z kopřiv) apod. Pšenicová tráva je dobrým prostředkem, který zlepšuje činnost jater, počet červených krvinek. Ovšem pro tvorbu hemoglobinu je nezbytná měď, a tu obsahuje v potřebném množství jen kopřiva. Dobré jsou i čaje z bylin, které obsahují látky podporující činnost kostní dřeně, jako například z mochny husí, podbělu léčivého a dalších. Ideální bylinná tinktura na posílení krve by měla obsahovat jetel luční, kořen šťovíku, kořen lopuchu, jitrocel, kůra dubu bílého, kůra jasanu trnitého. Ve stravě je dobré dbát na dostatek petrželové natě. Zapomínat bychom neměli ani na fermentovaný pyl (muži 4 čajové lžičky denně, ženy 3 lžičky, chlapci 2 a děvčata 1 čajovou lžičku denně). Funguje i stará lidová metoda, kdy 3 dobře očištěné větší hřebíky propíchneme cik-cak jablkem, po 4 hodinách je vyjmeme a jablko pozřeme. Jedno jablko denně, po několika dnech jsou hřebíky rozežrané a krevní obraz bývá v pořádku. 

    Kromě bylinných prostředků je vhodná i reflexní terapie, především pro svoji schopnost posilovat krvetvorné a krev posilující orgány, což jsou játra, slezina atd.

    Je možné využít i léčivé účinky kamenů. Hematit a tygří železo jsou léčivé kameny s vysokým obsahem železa. Pomáhají při příjmu železa a jeho vstřebávání, dodávají sílu a vitalitu a zlepšují celkové zásobení organismu kyslíkem. Oba kameny je vhodné nosit jako náhrdelník, přívěšek, amulet či jinou ozdobu tak, aby se kameny vždy dotýkaly pokožky, a dále je vhodné užívat esenci z uvedených kamenů (3 x denně 3 – 9 kapek podle potřeby).  Heliotrop pomáhá při nedostatku železa, pokud je vyvolán vnitřním zánětem (např. při snížené sedimentaci). V takovém případě by se měl heliotrop použít tehdy, kdy je zcela bezpečně stanoveno, že se jedná o zánět. Heliotrop je vhodné nosit jako náhrdelník, přívěšek či jinou ozdobu, aby se dotýkal přímo těla, nebo vnitřně užívat esence (3 x denně 5-7 kapek).

    Z homeopatických přípravků je při anémii vhodné Ferrum phosphoricum, Ferrum metalicum, při postupně se zhoršující anémii (ztrátě na váze, trávicích obtížích) China.

    Z duchovního hlediska: příliš málo krvinek nebo krevního barviva = příliš málo barvy a intenzity v životě, nedostatek vitality, životní energie, pocit slabosti, člověk nemá radost ze života, zdráhá se přijmout účast na životní energii, která mu přísluší, a přeměňovat v činy, malý zájem o život. Nemoc jako alibi pro vlastní pasivitu, duševní neschopnost otevřít se životní energii, psychická lenost, bledý vzhled svědčí o bledém životě. Je třeba nechat vědomě život probíhat klidně, klesnout do klidného středu, naučit se opravdové skromnosti, vědomě se obrátit od hektického vnějšího života ve smyslu cvičení tichosti, najít sílu ve slabosti a ze slabosti. Najít si klidný pól ve vlastním středu, spokojit se s hlavními věcmi, otevřít se vnitřnímu životu.

 

Železo

Vitamín C

Měď

Vitamín B2

Vitamín B6

Vitamín B12

Vitamín B9