Akné

08.01.2015 10:10

 

    Prapříčinou vzniku akné je špatná funkce ledvin. Neboť působí silně i na psychiku, prvotní snahou je zvládnout akné především z kosmetického hlediska, tedy vnějšími prostředky.

    V první řadě okamžitě zahájíme podávání zinku a vitamínu A, úpravu stravy (vynecháme silně kořeněná a solená jídla, kyselá jídla a nápoje, tučná jídla, cukr, kávu, alkohol, nikotin) a pití ledvinového čaje (směs z celíku zlatobýlu, přesličky rolní, rdesna ptačího (truskavec) a rdesna blešník smíchaných v poměru 3:1:1:1). Vhodný je navíc čaj z kopřivy.

    Souběžně s těmito opatřeními mažeme akné nedráždivými prostředky, jako je mast nebo tinktura z aloe. Na obličej můžeme s úspěchem použít obklady z listů kapusty nebo salátu (velké listy mírně pomačkáme, aby trochu „pustily šťávu“ a přiložíme na půl hodiny na postižená místa). Další velmi vhodnou bylinou pro zevní použití je květ měsíčku, který můžeme použít formou kašovitých obkladů nebo na běžné obklady v měsíčkovém nálevu, případně na jogurtové masky (1 až 2 čajové lžičky tinktury rozmíchat v bílém jogurtu). Užívá se též křenový ocet na potírání, který se připravuje tak, že se nastrouhaný křen naplní do lahve a zalije vinným nebo ovocným octem, ocet se neslévá.

    Z aromaterapie je možno použít některé éterické oleje, které pomáhají regulovat tvorbu kožního mazu (jalovcový, cedrový), mají antiseptické účinky (levandulový, gerániový), či pomáhají zmírňovat kožní záněty (olej z římského heřmánku, z citrusových plodů a výhonků – petitgrain). Vyrážku je možno jednou až dvakrát denně potírat čajovníkovým olejem, nebo přikládat tampon s tímto olejem, přikládat na postižená místa tampon namočený v roztoku vody a pár kapek jalovcového a cedrového oleje, potírat např. mandlovým olejem s pár kapkami jalovcového, nebo cedrového.

    Pro definitivní vyřešení problému bezpodmínečně zahájíme celkovou léčbu ledvin, která trvá samozřejmě déle, ale již v jejím průběhu by mělo akné ustoupit. Nejdříve může dojít k většímu vyražení vyrážky, je třeba trpělivosti v léčbě. Likvidace akné vyžaduje značné změny v celém organismu, především v látkové výměně. Dalším vnitřním léčivem může být včelí mateří kašička pro ženy (v dávce 500mg 1 x denně ráno na lačno pod jazyk) či fermentovaný pyl pro muže (3 x denně 1 čajovou lžičku).

    Při léčbě pomůže a urychlí ji reflexní terapie, a to mačkání univerzálních bodů nervového a hormonálního a také bodů ledvin.

    Vhodná je homeopatie dle příznaků.

    Léčba akné drahými kameny má smysl jen tehdy, pokud je provázena správnou výživou a péčí o pokožku. Ametyst pomáhá čistit pokožku, zde je zvláště vhodné užití ametystové vody. Chrysopras podporuje detoxikaci a vylučování, snižuje tedy celkové znečištění organismu toxickými látkami, což vede ke snížení projevů kožních onemocnění. Chrysopras by se měl nosit delší dobu jako náhrdelník, přívěšek, nebo mít kamínek stále u sebe. Je doporučeno užívání esence z tohoto drahého kamene (3 x denně 5 kapek) nebo kámen přikládat každý večer na oblast jater. Měsíční kámen harmonizuje veškeré změny, probíhající v období dospívání. Proto je vhodné, aby mladí lidé se sklonem k akné nosili dlouhou dobu měsíční kámen jako přívěšek nebo ještě lépe řetízek z měsíčních kamínků.

    Z duchovního hlediska je tělesnou rovinou kůže jako symbol hranice, kontaktu, něžnosti. Vnitřní boj se tlačí do oblasti, kde je vidět, průlom pubertální sexuality přes hranice – pokus zatlačit ji, žhavé téma sexuality a partnerství zapaluje (kožní) hranici, dráždění a tlak nového prvku a strach z něho, vlastní ochrana před setkáními pomocí puchýřků, nevědomé zohyzdění vlastního zjevu, abychom nemuseli žhavému konfliktnímu tématu pohlížet do očí, jako další následuje zhoršení stavu v důsledku sexuality, kterou již nadále nežijeme, stydět se za vlastní sexualitu, atakovat vlastní hranice a předurčené normy na tělesné rovině místo na rovině vědomí. Je třeba objevit a prožívat sexualitu v pubertálním rámci, najít láskyplnou péči a pozornost (svému kontaktnímu orgánu kůži), hledat v pubertálních hrách erotický kontakt prostřednictvím kůže, hranice (kůže) otevřít zvnitřku navenek, vyhovět svým pudům, které na nás naléhají, sledovat tlak, pod který jsme se dostali, prozkoumat jej a ustoupit mu, místo ošetřování puchýřků se naučit projevovat sexuální potřeby. Splněním je uvolnit si cestu k druhému pohlaví, užívat si vzplanutí sexuality.

 

Vitamin A

Zinek