Afty

06.01.2015 14:38

 

    Afty neboli puchýřky na ústní sliznici se tvoří vlivem vnitřních problémů organismu, ale působit na ně musíme i z vnějšku.

     Je třeba upravit stravu, zařadit česnek, cibuli, potraviny bohaté na vitamín C a flavonoidy (ovoce, zelenina), potraviny obsahující zinek.

     Afty potíráme šťávou nebo přímo listy aloe či netřesku, nebo tinkturou z propolisu (pokud není alergie na propolis). Pro urychlení léčby vyplachujeme ústní dutinu například směsí citronu a medu (čerstvou šťávu z jednoho citronu smícháme se 100 ml teplé vody a lžící medu). Nebo je možné použít nálev ze směsi šalvěje, arniky a kořene fialky, stejně můžeme použít i tinktury. Pomáhá též vyplachování úst slanou vodou (1 lžička soli na 150 ml převařené vody). Dobrá je také pitná kúra ze 120 ml čerstvé zeleninové šťávy z mrkve nebo červené řepy nebo celeru (muži) či petržele (ženy). Kdo není alergický na propolis, může preventivně cucat nebo žvýkat kousky propolisu. Pomáhá také žvýkání sušených borůvek.

      Pomoc poskytuje i homeopatie dle příznaků.

    Z aromaterapie je možné použít např. levandulový či čajovníkový éterický olej neředěný přímo k potírání, nebo smíchat čajovníkový, citronový a myrhový (nevhodný v těhotenství) v oleji s hroznových jader (nebo jiném) a směsí potírat afty, nebo éterické oleje nakapat do vody a vyplachovat ústa.

     Vhodné je využití reflexní terapie.

    Tvorba aftů souvisí s epileptickými nebo pseudoepileptickými záchvaty. Afty vždy jako by byly předzvěstí záchvatu, což je možné použít jako varování a okamžitě nasadit preventivní opatření, především reflexní terapii.

    Z duchovního hlediska se jedná o ústa – přijímání, vyjadřování, dospělost; neškodné, ale velmi bolestivé konflikty v oblasti chuti, pochybné kompromisy ohledně čistoty a prospěšnosti pokrmů, časté u dětí – příliš nečistoty v ústech, která se nedá snést. Důležité je ofenzivní, statečné vypořádání se s tématy chuti a výběru jídel, otázka „co je pro mě dobré?“, podvolit se příznakům, nutí téměř k půstu, najít požitek na jiných rovinách. Umět si odříci, co člověku není prospěšné, nekompromisnost ve věcech kvality, kvantity a uvědomělosti. 

 

Vitamín C

Zinek