Addisonova choroba

06.01.2015 08:42

 

Jedná se o onemocnění nadledvinek. Ovšem nadledvinky jakožto žlázy s vnitřní sekrecí musíme léčit komplexně v rámci celého systému těchto žláz, a protože produkují steroidní hormony, musíme jim věnovat mimořádnou pozornost. Pohlavní hormony jsou zodpovědné nejen za pohlavní sféru, ale také například i za funkci kloubů a za stav kostí apod., proto při léčbě patřičně zásobujeme hormonální systém hlavně zinkem a vitamínem A, nejlépe z přirozených zdrojů.

Především zajistíme dostatečný přísun přirozených hormonů, protože chemicky vyrobené jejich činnost a tím i činnost celého hormonálního systému ovlivňují velmi negativně. Nejběžnějším užívaným prostředkem je například jírovec maďal (kaštan koňský), který je ale pro svůj obsah mužského hormonu testosteronu určen spíše mužům. Pro ženy je vhodnější květ a plod jeřábu ptačího s převahou ženského hormonu estrogenu. Obecně použitelné jsou prostředky z lékořice lysé, která příznivě působí i na slinivku.

Vhodná je reflexní terapie univerzálního hormonálního bodu a bodů nadledvinek.

Z duchovního hlediska nadledvinky = centrála pro regulaci stresu, vodní hospodářství a pohlavní život. Žíznění (touha) po duševnu (voda), nehladovět po životě (nechutenství) a ztratit důležitost (váhu), „mít nahnáno“ = mít strach (průjem), bezmocnost (slabost), nadměrná pigmentace kůže a sliznice = předstírat vitalitu. Je třeba zabývat se duševnem, zříci se něčeho místo přivtělit to – odevzdávat svou moc (váhu, vážnost), koncentrace na podstatné věci, cvičení obětavosti, sebezapření, všímat si i temných stránek, stínových témat, která člověku dávají sílu nebo ho stojí sílu. Splněním je integrovaný ženský pól, obětavost jako životní téma.

 

Zinek

Vitamin A