9. čakra SAHASRÁRA

20.10.2017 08:28

Devátá čakra, nazývaná korunní čakrou, je sídlem nejvyšší dokonalosti v člověku. Tato čakra vyzařuje všechny barvy, převládající barvou je však fialová. Podobně jako jsou v bílém světle obsaženy všechny barvy spektra, obsahuje nejvyšší čakra všechny energie nižších center. Devátá čakra je pramenem a výchozím bodem pro projevy energií všech ostatních čaker. Zde jsme spojeni s Božským bytím bez vlastností a tvaru, které v sobě však všechny tvary a vlastnosti neprojevené obsahuje. Zde prožijeme a prožíváme sebe v Bohu, ztotožňujeme se s Boží podstatou, ze které jsme vzešli. Naše osobní pole energií splývá s polem energií Univerza.

Co jsme zprvu chápali intelektem a později intuicí, je nám nyní zcela jasné. Poznání, které se nám dostává prostřednictvím deváté čakry, jde ještě dál než vědění umožněné předcházející osmou čakrou, neboť zde už nejsme odděleni od objektu vnímání.

Cestu k rozvoji nejvyšší čakry označuje fialové záření. Fialová je barvou meditace a odevzdanosti. Zatímco na aktivování předchozích osmi center energie jsme mohli sami konkrétně působit, zde, u korunní čakry, se můžeme jen otevřít a stát se „nádobou“.

Rozvíjením deváté čakry se uvolňují také poslední blokády v ostatních čakrách a jejich energie začínají kmitat na nejvyšších pro ně možných frekvencích. Jakmile je korunní čakra dokonale probuzena, je její úkol přijímat kosmické energie ukončen. Sama nyní vyzařuje energie a vytváří korunu čistého světla nad hlavou.

V deváté čakře nedochází k blokádám ve vlastním slova smyslu, může být pouze více či méně vyvinuta. Když se začíná korunní čakra otevírat, zažíváme stále častěji okamžiky, při kterých bude mizet oddělenost našeho vnitřního bytí a vnějšího života. Naše vědomí bude dokonale ztišené a široké a v tomto klidu zažijeme svoji vlastní podstatu jako všudypřítomné čiré Bytí, ve kterém je vše obsaženo. S postupným rozvíjením korunní čakry nastanou tyto okamžiky stále častěji a budou stále jasnější, až přejdou v trvalou skutečnost. Naše individuální „já“ se stane „Já“ Univerza. Svým jednáním uskutečňujeme úmysl Stvořitele, a světlo, které vyzařujeme, otevírá srdce všech bytostí, schopných vnímat Boží přítomnost. Když chceme nyní něco vědět, postačí jen zaměřit na to svoji pozornost, neboť všechno existuje v nás, v Božském Bytí, se kterým jsme jedno.

Bez otevřenosti korunní čakry budeme mít stále pocit oddělenosti od plnosti bytí, stále nebudeme zcela zbaveni pocitu strachu. Tímto strachem se bude udržovat poslední zbytek blokád v našich čakrách. Nemohou se rozvinout do celé šíře svých možností, jednotlivé energie nevibrují v plném souladu se záměrem Stvořitele, a tím ani v harmonii se sebou navzájem. Pokud se v letech, kdy nastává vývoj korunní čakry neotevřeme duchovním pravdám, můžeme mít v této době pocity nejistoty a ztráty cíle. Měli bychom takové pocity považovat za upozornění, že se máme obrátit více dovnitř. Možná pocítíme i určitou nesmyslnost svého dosavadního života a výraznější strach ze smrti. Také nezřídka dochází k tomu, že si lidé v tomto stádiu přitáhnou nemoc, která je přinutí ke klidu.