8. čakra ADŽŇA

19.10.2017 10:31

Osmou čakrou se dovršuje vědomé vnímání bytí. Je to sídlo vyšších duchovních sil, intelektuálních schopností rozlišování, paměti a vůle, na tělesné úrovni nejvyšší řídící centrum centrálního nervového systému.

Vlastní barva osmé čakry je jasná indigově modrá, dají se však rozeznat také žluté a fialové barevné tóny. Tyto barvy ukazují na její rozdílné funkce na různých úrovních vědomí. Racionální nebo intelektuální myšlení může způsobit žluté záření. Jasná tmavě modrá poukazuje na intuici a ucelenost poznávacího procesu. Nadsmyslové vnímání se projevuje fialovým barevným tónem.

Protože je osmá čakra, nazývaná též „třetí oko“, sídlem všech uvědomovacích procesů, máme zde schopnost k projevení, až po materializaci nebo dematerializaci. Můžeme tak i vytvářet nové reality na fyzické úrovni a staré rušit. Obvykle však probíhá tento proces automaticky, bez naší vědomé součinnosti. Většina myšlenek, které určují náš život, je ovládána našimi zafixovanými emočními reakcemi a je programována našimi i cizími soudy a předsudky. A tak je často náš duch ne mistrem, nýbrž sluhou emocemi nabitých myšlenek, které nás částečně mohou ovládat. I tyto myšlenky se ale uskutečňují v našem životě, neboť co kolem sebe vnímáme a prožíváme, je koneckonců vždy projevem naší subjektivní reality.

Vývojem našeho vědomí a postupným otevíráním osmé čakry můžeme tento proces stále více vědomě ovládat. Síla naší představivosti vytváří nyní energii k naplnění určité ideje nebo přání. Ve spojení s otevřenou čakrou srdce můžeme také vysílat léčivé energie a uzdravovat na dálku. Zároveň získáváme přístup ke všem úrovním Stvoření, které leží za fyzickou realitou. Potřebné vědění k nám přichází intuicí, jasno-viděním, jasno-slyšením nebo jasno-cítěním. Co jsme dříve možná jen nejasně tušili, stává se jasným a zřetelným.

V současnosti je málo lidí, jejichž třetí oko je dokonale otevřené, protože jeho otevírání jde ruku v ruce s pokračujícím vývojem vědomí. Projevuje se zde však mnohem zřetelněji než u doposud popsaných čaker skutečnost, že čakra funguje harmonicky, i když ještě není zcela otevřená. Projevuje se to v bystrém rozumu a duševních schopnostech. Pravděpodobně máme také dobře vyvinutou schopnost vizualizace a chápeme mnohé souvislosti intuitivně.

Při zcela otevřené osmé čakře začneme vnímat svět úplně novým způsobem. Zcela překonáme hranice svého racionálního rozumu. Naše intuice a vnitřní vidění nám otevírá cestu ke všem jemnějším rovinám skutečnosti, spontánně přibíráme při poznávání informace, které k nám přicházejí z různých oblastí Stvoření.

Nejčastější projev disharmonické funkce této čakry je zatížení hlavou. Žijeme téměř výlučně svým intelektem a rozumem. Platné je pro nás pouze to, co je rozumem pochopitelné a vědeckými metodami ověřitelné a dokazatelné. Vnitřní duchovní poznání odmítáme jako nevědecké a nerealistické. Mezi projevy disharmonické funkce osmé čakry spadají také pokusy působit silou myšlenek na lidi a věci za účelem demonstrace vlastní moci nebo uspokojení osobních potřeb. Další účinek špatně vedené energie v osmé čakře se projevuje, je-li narušena první čakra (a tím i uzemnění) a i ostatní čakry jsou zablokované. Pak se může stát, že máme sice přístup k jemnějším rovinám vnímání, nerozeznáme však opravdový význam vnímaných obrazů a informací. Promíchávají se s našimi vlastními představami a fantaziemi a tyto subjektivně utvořené představy se mohou stát tak dominantní, že je považujeme za jedinou skutečnost, promítáme ji do vnějšího světa a ztrácíme tak vztah k realitě.