7. čakra VIŠUDDHA

18.10.2017 11:47

V sedmé – krční čakře se nachází centrum lidských vyjadřovacích schopností, komunikace a inspirace. Vytváří důležité spojení spodních čaker s čakrami hlavy. Slouží jako most mezi naším myšlením a cítěním, mezi našimi impulzy a reakcemi na ně, propojuje zároveň obsahy všech čaker s vnějším světem. Přes krční čakru vyjadřujeme všechno, co v nás žije – náš smích, pláč, naše pocity radosti i lásky stejně jako strachu a vzteku, naše úmysly, přání, myšlenky a názory, naše vnímání vnitřního světa.

Element, patřící ke krční čakře je éter. Ten je také nositelem zvuku, mluveného i tvořícího slova. Je to zprostředkovatel na všech úrovních.

Komunikace našeho vnitřního života s vnějším se odehrává převážně mluveným slovem, ale i gesty, mimikou a uměleckými projevy (hudba, malířství, výtvarné umění, tanec apod.). Kreativita, která má sídlo ve druhé čakře, se spojuje v krční čakře s energiemi ostatních čaker, kde jí formující síla éteru dává určitý výraz, který pak předáváme do vnějšího světa.

Můžeme však vyjádřit jen to, co v sobě máme. Tak dostáváme přes krční čakru především schopnost sebereflexe. Předpokladem k sebereflexi je však určitý vnitřní odstup. S vývojem krční čakry si uvědomujeme stále více naše mentální vibrační pole a jsme schopni jeho projevy odlišit od projevů emočního a éterického pole i fyzického těla. To znamená, že naše myšlenky už nejsou obrazem našich pocitů a fyzických stavů, čímž je umožněno objektivní poznání.

Nejhlubší poznání nám bude umožněno jen tehdy, když budeme otevření jako nekonečný prostor, jako širé nebe, jehož světle modrá barva je barvou krční čakry, když ztichneme a budeme naslouchat uvnitř i vně. Sedmé čakře ze smyslů přísluší sluch. Tudy nasloucháme zjevným i skrytým hlasům Stvoření. Tudy vnímáme také naše vnitřní hlasy, navazujeme kontakt s naším uvnitř sídlícím duchem a přijímáme jeho inspiraci. Tvoříme si neotřesitelnou důvěru v naše osobní vyšší vedení. Ozřejmí se nám náš vlastní úkol v životě. Poznáme, že naše vnitřní světy a vibrační úrovně života jsou právě tak skutečné, jako vnější fyzický svět, a budeme schopni přijímat a dále předávat informace z těchto oblastí. Tato božská inspirace se stane nosným prvkem našeho sebevyjádření. Tak nalezneme v této čakře svůj individuální výraz dokonalosti na všech úrovních.

Úplně otevřenou krční čakrou vyjadřujeme otevřeně a bez obav své pocity, myšlenky a vnitřní poznatky. Jsme také schopni přiznat svoji slabost i ukázat svoji sílu. Naše vnitřní upřímnost k sobě samým i ostatním se projevuje i v přímosti našeho jednání. Máme dar naslouchat druhým, naslouchat srdcem a s vnitřním porozuměním. Nenecháváme se příliš ovlivňovat jinými lidmi, zachováváme si naopak svoji nezávislost, svobodu a nasměrování. Naše nepředsudkovost a vnitřní šíře nás otevírají skutečnosti jemnohmotných dimenzí. Odtud čerpáme řadu informací, které nám pomáhají na cestě životem, po které pak kráčíme s důvěrou.

Když jsou blokovány energie naší krční čakry, je rušeno porozumění mezi hlavou a tělem. To se projevuje dvojím způsobem. Buď nám přijde zatěžko reflektovat své vlastní pocity a projevujeme své zadržené emoce často v nepromyšleném chování, anebo se uzavřeme ve své intelektualitě a racionalismu, upíráme svému pocitovému světu právo na existenci. Nevědomé pocity viny a strachu nám zabraňují vidět se takoví, jací opravdu jsme, a svobodně vyjadřovat své nejvnitřnější myšlenky a pocity. Místo toho se je pokoušíme všechny překrýt mnoha slovy a gesty, za kterými skrýváme svoji skutečnou podstatu. Nesneseme, abychom působili dojmem slabocha, a pokoušíme se za každou cenu stát silnými. Tak se sami dostáváme svými požadavky na sebe pod velký tlak. Pak se může stát, že na našich bedrech spočine často více, než dokážeme unést.

Disharmonická funkce sedmé čakry se projevuje též u lidí, kteří zneužívají svá slova a vyjadřovací schopnosti k manipulování s ostatními, nebo na sebe upozorňují přílišnou výřečností.

Lidé, kteří mají zablokovanou energii krční čakry, nemají přístup k jemnohmotným dimenzím bytí, protože jim chybí otevřenost, vnitřní šíře a nezávislost jako předpoklady pro vnímání těchto oblastí. Existuje také možnost, že máme hluboké vnitřní poznání, ale neodvažujeme se ze strachu před soudem ostatních takové poznání žít a projevovat ho. Duchovní energie mohou také zůstat vězet v hlavě. Pak nenachází jejich transformační síla přístup k našim emocím a energie spodních čaker naopak nezásobí horní čakry potřebnou prosazující silou a stabilitou, aby se vnitřní spiritualita v našem životě projevila.

Při nedostatečné funkci sedmé čakry upadáme do těžkostí jak se představit, projevit, vyjádřit. Držíme se zpátky, jsme plaší, tiší, uzavření. Když však přesto musíme projevit něco ze svého nitra, máme hned „knedlík“ v krku a náš hlas je stísněný. Jsme vůči ostatním nejistí a obáváme se jejich soudu. Nemáme přístup k poselstvím své duše ani důvěru ve své intuitivní síly.