5. čakra ANAHATA

17.10.2017 08:38

Tato čakra je čakrou srdce a vytváří střed systému čaker. V ní se spojují spodní fyzicko-emoční centra s horními duchovními. Souvisejícím elementem je vzduch a smyslem hmat. To naznačuje nestálost srdce, kontakt, dojetí, přijímání dotyků, bytí v dotyku s věcmi. Nacházíme zde schopnost vciťovat se, soucítit, naladit se na druhé, prožívat je. Tudy vnímáme také krásu přírody, i harmonii v hudbě, výtvarném umění a poezii. Zde jsou obrazy, slova a tóny přeměňovány na pocity.

Úloha čakry srdce je sjednocování skrze lásku. Každá touha po vroucím kontaktu, po splynutí, harmonii a lásce se projevuje prostřednictvím čakry srdce, i tehdy, když nás potká v podobě smutku, bolesti, strachu apod.

Ve své očištěné a dokonale otevřené formě je čakra srdce centrem opravdové ničím nepodmíněné lásky, lásky, která je zde jen kvůli sobě samé, kterou není možné mít nebo ztratit. Ve spojení s horními čakrami se tato láska stává láskou Boží, a vede k poznání Boží přítomnosti v celém stvoření, ke splynutí s nejvnitřnějším jádrem, srdcem všeho v Univerzu. Cesta srdce k tomuto cíli vede přes láskyplné a rozumějící „ano“ vůči nám samotným jako předpoklad velkého „ano“ vůči ostatním a celému životu.

Jestliže jsme došli prostřednictvím předcházejících čaker k poznání, že všechny životní zkušenosti, přání a pocity mají hlubší smysl a že nás mají přes nimi spojené úkoly přivést zpět k všezahrnujícímu řádu, zjistíme v páté čakře, přímo srdcem, že všechny pocity a životní projevy vycházejí z touhy po lásce a sjednocení.

Každým záporem vytváříme oddělenost a negativitu. Pozitivní láskyplné „ano“ naproti tomu tvoří vibrace, ve kterých se negativní formy projevu a negativní pocity nemohou udržet a mizí.

Tak disponujeme prostřednictvím čakry srdce velkým potenciálem transformace a uzdravování – pro nás samotné i pro ostatní. Láska k sobě samým, pochopení a přijetí celé naší podstaty z hloubi srdce, nás může od základů proměnit a uzdravit. Je předpokladem k naplňující lásce k ostatním lidem, pro soucítění, porozumění a hlubokou radost ze života. Čakra srdce je centrum, jehož síla vyzařuje velmi silně. Otevřená čakra srdce má na ostatní spontánně uzdravující a proměňující účinek.

Čakra srdce vyzařuje v zelené, růžové a někdy také zlaté barvě. Zelená je barva uzdravení, harmonie a sympatie. Čistá jasná zelená barva je důkazem výrazných léčitelských schopností. Zlatá prorůžovělá označuje člověka, který žije v čisté, oddané lásce k Bohu.

Je-li naše čakra srdce dokonale otevřená a působí v harmonii s ostatními čakrami, stáváme se prostředníkem Božské lásky. Vibrace srdce pak dokážou přeměnit náš svět a sjednocovat, smiřovat a uzdravovat lidi v našem okolí. Vyzařujeme přirozené teplo, srdečnost a veselost, což otevírá srdce ostatních, navozuje důvěru a dává radost. Soucit a ochota pomoci jsou pro nás samozřejmostí.

Nedostatečná funkce čakry srdce nás činí lehce zranitelnými a závislými na lásce a náklonnosti ostatních. Když jsme odmítnuti, cítíme se hluboce zasaženi, obzvlášť když jsme možná zase jednou měli tu odvahu se otevřít. Pak se znovu uzavíráme zase zpět do své ulity, jsme smutní a deprimovaní. Sice bychom rádi dávali lásku, nenacházíme ale pro strach z nového odmítnutí ten správný způsob, jak to udělat.