3. čakra MANIPURA

12.10.2017 11:18

Třetí čakra je přiřazena elementu ohně – oheň znamená světlo, teplo, energii, aktivitu, v duchovní rovině také očištění.

Třetí čakrou vstupujeme do aktivního vztahu ke světským věcem a k ostatním lidem. Je to oblast, ze které vychází z našeho těla emoční energie. Odtud jsou řízeny naše mezilidské vztahy, sympatie, antipatie, stejně jako schopnost trvalých citových vazeb.

Pro obyčejného člověka je třetí čakra sídlem osobnosti. Je místem, kde nachází svoji společenskou identifikaci a hledá její potvrzení svojí silou, vůlí k výkonu, snahou pomoci nebo i přizpůsobením se společenským normám.

Důležitým úkolem této čakry je také očišťovat tendence a přání dvou spodních čaker, vědomě řídit a využívat jejich tvořivé energie, manifestovat duchovní kvalitu vyšších čaker v materiálním světě a dosahovat tak na všech úrovních co největšího naplnění v životě.

Třetí čakra je také v přímém spojení s astrálním vibračním polem, nazývaným také polem přání nebo žádosti, které je nositelem našich emocí. Vitální hnací síly, přání a pocity nižších čaker jsou zde analyzovány, stráveny a transformovány do vyšších energií, aby pak byly s energiemi vyšších čaker použity k vědomému formování našeho života.

Naše celkové naladění je velmi závislé na tom, kolik je v nás světla. Když je naše třetí čakra otevřena, cítíme se svěže, radostně a vnitřně naplněni. Naproti tomu je-li tato čakra zablokována nebo narušena, je naše nálada nevyrovnaná a pochmurná. Tento pocit promítáme pokaždé také do okolního světa, takže celý náš život se zdá buď jasný nebo temný. Množství světla v nás určuje také jasnost našeho nahlížení a kvalitu naší práce.

Třetí čakrou vnímáme také přímo vibrace ostatních lidí a odpovídajícím způsobem na ně reagujeme. Jsme-li konfrontováni s negativními vibracemi, cítíme v místě třetí čakry hrozící nebezpečí – čakra se bezděčně stáhne, což je její přechodný obranný mechanismus. Nenastává to však v případě, že světlo v nás je tak silné, že svým vyzařováním vytváří kolem našeho těla ochranný obal.

Když je třetí čakra otevřená a funguje harmonicky, máme pocit míru, vnitřní harmonie se sebou, s životem a se svým postavením v něm. Můžeme být sami se sebou vyrovnaní a zároveň respektovat pocity a osobitost ostatních. Máme pak přirozenou schopnost přijímat pocity, přání a životní zážitky, poznat jejich význam pro svůj život, vidět je v pravém světle a integrovat je do své osobnosti. Naše jednání je ve spontánním souladu s přírodními zákonitostmi, které platí v celém Univerzu i uvnitř každého člověka. Přispívá tak nám i našim bližním k vnitřnímu i vnějšímu bohatství a naplnění. Jsme plní světla a síly. Jas v nás obklopuje i naše tělo, chrání nás tak před negativními vibracemi a vyzařuje do našeho okolí.

Při jednostranném vlivu nebo chybné funkci třetí čakry chceme všechno ovlivňovat podle svého názoru, ovládat svůj vnitřní i vnější svět, prosazovat svou moc a dobývat. S nedostatečnou funkcí této čakry se cítíme často poraženecky a bez odvahy, všude vidíme překážky, které se staví do cesty splnění našich přání.