1. čakra Muladhara

11.10.2017 14:51

První - základní čakra nás spojuje s fyzickým světem. Převádí kosmické energie na tělesně - pozemskou rovinu, zároveň proudí touto čakrou energie Země do celého našeho systému energií. Tudy máme kontakt s „duchem Matky Země“, zažíváme elementární sílu Země, její lásku a trpělivost.

Do působnosti této čakry patří všechny základní individuální i všeobecné požadavky života jako takového pro přežití na této planetě.

Mezi dary otevřené první čakry patří pozitivní „ano“ k životu na Zemi, k fyzické existenci, a připravenost působit v harmonii se silami Země a učit se od nich.

Proto je základní čakra přiřazena prvku země, její barva je červená, barva energie a aktivity, barva vnitřního jádra naší planety. Poskytuje nám zemitou pevnost a pevnou půdu pod nohama, na které si můžeme vystavět náš život, zásobuje nás zároveň nutnou energií pro tvořivou činnost ve světě. Dává nám sílu prosadit se a vytrvat.

Do oblasti působení první čakry patří také budování existence, materiální zabezpečení a zachování vlastního druhu založením rodiny, stejně jako sexualita coby tělesná funkce a prostředek k plození dětí.

První čakra tvoří životně důležitý základ a pramen vitální síly pro vyšší čakry. Tudy jsme napojeni na nevyčerpatelný rezervoár sil energie kundalini. Podobně jako naše srdce ve fyzickém těle je základní čakra centrem našeho oběhového systému energií. Navíc je první čakra sídlem kolektivního podvědomí, jehož nahromaděné vědění nám zpřístupňuje. První čakra by měla být v rovnováze se sedmou čakrou, abychom si udrželi svou vnitřní stabilitu.

Je-li naše základní čakra otevřená a harmonicky funguje, zažíváme hluboké osobní spojenectví se Zemí a jejími tvory, nezkalenou vitalitu, spokojenost, stabilitu a vnitřní sílu. Cítíme se být zařazeni do přirozeného běhu života, do střídání klidu a aktivity, smrti a nového života. Zažíváme Zemi jako místo jistoty, kde můžeme dostat všechno, čeho je nám zapotřebí: přízeň, výživu, bezpečí a ochranu. Tím se otevíráme s důvěrou životu zde na Zemi a vše, čeho se nám dostává, přijímáme s vděčností. Při jednostranné dominanci nebo chybné funkci této čakry krouží naše myšlení a jednání hlavně kolem materiálního vlastnictví a jistoty, stejně jako kolem smyslových požitků, jako je dobré jídlo, alkohol, sex atd. To, po čem bažíme, si chceme také přivlastnit. Zároveň je nám zatěžko otevřeně brát a dávat. Neschopnost něčeho se vzdát a touha si všechno podržet je nezřídka vyjádřena v tělesné rovině formou zácpy nebo tělesné nadváhy. Naše jednání je zaměřeno především na uspokojování svých vlastních fyzických potřeb. Přitom přehlížíme nebo nevědomky přecházíme potřeby druhých, stejně jako potřebu svého vlastního těla po zdraví a umírněné výživě, po vyrovnaném a harmonickém způsobu života. Jestliže jsou naše utkvělé představy okolnostmi nebo ostatními lidmi vystaveny tlaku, reagujeme podrážděně a hněvivě, v extrémních případech také zuřivě nebo agresivně. Nemírné prosazování vlastních přání a představ spadá rovněž do oblasti porušené základní čakry. Země se stává místem, které musí být ovládáno a vykořisťováno, aby se člověku zajistilo přežití. A tak je kořistnictví, které dnes převládá v poměru vůči Zemi, a porušování její přirozené rovnováhy, symptomem poruch v základní čakře u většiny dnešních lidí.