Grapefruity

19.07.2016 18:42

 

 

Grapefruity obsahují velké množství léčivých a ochranných účinných látek, zejména vitamínu C, nejlepšího spojence imunitního systému a biokatalyzátoru.
Dužina plodu je bohatá na bioflavonoidy, rostlinné ochranné látky, které až dvacetinásobně zvyšují účinnost vitamínu C. Choulostivé molekuly vitamínu C by bez této ochrany v ovoci rychle zoxidovaly.
Grapefruity obsahují také mnoho kyseliny listové, nezbytné pro růst buněk.

 

Jeden velký grapefruit obsahuje: 

51 mg vápníku, 51 mg fosforu, 1,3 mg železa, 3 mg sodíku, 434 mg draslíku, 30 I.U. vitamínu A a 122 mg vitamínu C.
 

Dále obsahuje vitamíny skupiny B: thiamin, riboflavin, niacin, kyselinu listovou a malé množství cyanocobalaminu – vitamínu B12, silice, antokyany, karotenoidy, z nichž nejvýznamnější je violeoxantin, a řadu dalších cenných látek.
 

Grapefruity pomáhají při žilních onemocněních, křečových žilách, hemeroidech.
Posilují imunitní systém.
Podporují funkci hormonů.
Preventivně působí proti infekcím a nachlazení.
Čistí střeva a stabilizují střevní flóru.
Aktivují přeměnu látkovou v buňkách a růst buněk.
Pomáhají ke snížení váhy.
Hořký glykosid naringin podporuje chuť k jídlu a trávení, enzymy povzbuzují výměnu látkovou.

 

Slupka a bílá tkáň obsahuje užitečné množství pektinu, rozpustné vlákniny snižující krevní hladinu cholesterolu, bioflavonoidy, zejména hesperidin a rutin, které jsou nezbytně nutné pro stavbu a posílení drobných cév, působí protizánětlivě a tlumí srážení krevních destiček. Mají vynikající antioxidační schopnost, působí proti volným radikálům a zabraňují peroxidaci tuků. Současně snižují viskozitu krve a brání vzniku trombů, čímž působí proti vzniku aterosklerózy a léčí ischemii srdeční, případně i jiná cévní onemocnění, a vykonávají službu proti vzniku nádorového onemocnění.
 

Působí antibioticky, antimykoticky a antivirově, ale také přímo protinádorově.
Také pomáhají udržovat optimálně vyšší nastavení „tělesného termostatu“, takže jsou chemicky „spalovány“ nashromážděné tuky.

 

Účinné látky jsou rovnoměrně rozděleny ve šťávě i v ostatní hmotě, takže lze prakticky využít všechno.
Semínka obsahují především flavonoidy, stejné nebo podobné těm, které jsou přímo v plodech, ale přirozeně ve vyšší koncentraci. Výsledkem je doslova mohutné působení antibiotické, antimykotické a antivirové plus již uvedené působení antioxidační.